Zelfliefde! 7 tips om meer van jezelf te leren houden.

Breng je focus op ZELFLIEFDE!

Vaak spreek ik met mensen en vooral vrouwen, prachtige vrouwen, die goed willen doen en die zorg hebben voor hun omgeving, voor familie, vrienden en kennissen. Vrouwen die altijd voor iedereen klaar staan, die graag willen helpen, zowel op het werk als privé. En vrouwen die graag willen geven. Anderen ondersteunen en bekrachtigen, dat vinden ze fijn; fijn om nodig en geliefd te zijn. Zorgen voor ouders, partner, kinderen; ze houden alle ballen in de lucht. Positieve eigenschappen die ik vaak zie zijn: accepterend, ondersteunend, gevend, empathisch en behulpzaam.

Met ‘nee’ zeggen hebben ze vaak wat meer moeite. Ook hebben ze moeite om zelf ergens om te vragen, zich te laten helpen en hebben ze moeite met ontvangen. Wat hun eigen behoeften en verlangens zijn weten ze vaak niet zo goed. Soms zijn ze ook wat bemoeizuchtig en klagend, of overdreven vriendelijk. Helpers die altijd klaarstaan voor anderen, moeten hun eigen verlangens wel op de tweede plaats zetten en onderdrukken.

Wat maakt nou dat zoveel vrouwen het zo moeilijk vinden om net zo lief en aardig voor zichzelf te zijn als ze voor anderen zijn?

We zijn vaak zo streng, boos en negatief naar onszelf toe. We moeten veel van onszelf en mogen geen fouten maken. We moeten een goede vriendin zijn; een liefdevolle moeder; een perfecte echtgenote. We moeten sporten, bewegen, het huis moet aan kant, er moet lekker gekookt worden, de kinderen moeten naar hun clubjes gebracht worden en ondertussen zijn we ook nog mantelzorger voor die zieke buurvrouw. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Wat moet ík van mezelf? Ik moet vooral altijd aardig zijn en dat is zó vermoeiend. Wat moet jij van jezelf?

Hoe leer je nou van jezelf te houden?

Dat klinkt zo makkelijk, toch?
Door zelfacceptatie en in verbinding te staan met jezelf ontstaat bewustwording van je eigen uniekheid, behoeften en gevoelens en dat is niet egoïstisch, dat is zelfliefde. Want jij bent speciaal en jouw behoeften zijn net zo belangrijk als de behoeften van anderen. Leer je eigen ruimte in te nemen en je emoties te uiten.  Zeg ‘nee’ wanneer het ‘nee’ is en ‘ja’ wanneer je dat ook echt meent. En leer je eigenwaarde te scheiden van de goedkeuring van anderen.

Hieronder volgen mijn 7 tips om meer van jezelf te leren houden:

Tip 1
Wat moet je allemaal? Probeer deze week eens bewust te worden van al je ‘moeten’. Telkens als je iets moet van jezelf zeg je; STOP! Ik mag… of ik wil…
Tip 2
Leer je zelfkritiek kennen. Op het moment dat je heel kritisch op jezelf bent, stel je jezelf de volgende vraag: Wat zou een lieve vriendin nu tegen me zeggen in deze situatie? Het antwoord op deze vraag, is een stap naar meer zelfliefde.
Tip 3
Laat de controle los! Alles verandert continue; dat is de enige zekerheid die we hebben. We willen overal zekerheid over hebben; over onze relatie, over onze gevoelens, ons huis, onze vakanties, onze toekomst. Hierdoor ontstaat veel stress, dus laat de controle los.
Tip 4
‘Zachtheid en vriendelijkheid zijn geen tekenen van zwakte of wanhoop, maar een uitleg van kracht en kwetsbaarheid’ – Kahlil Gibran!
Wees zacht voor jezelf. Kijk naar jezelf zoals je naar een onschuldig baby’tje kijkt.
Tip 5
Oefen dankbaarheid! Schrijf iedere dag een paar mooie ervaringen op die je had op deze dag. Schrijf op waar je in je leven dankbaar voor bent.
Tip 6
Laat los!
Loslaten gaat over herkennen, erkennen en aanvaarden. Loslaten is niet langer vasthouden, en aanvaarden van wat er is en er niet meer tegen vechten. Loslaten is laten en van daaruit ontstaat innerlijke rust.

Tip 7 Laatste tip!
De laatste tip gaat over vergeven! Om los te laten is het nodig jezelf te vergeven. Voor iets dat je wel of niet gedaan hebt. Sluit vrede met jezelf.Je bent niet perfect. Doe dit uit liefde voor jezelf!

Ik hoop dat je iets aan deze tips gehad hebt en dat je meer zelfliefde hebt ontwikkeld. Dat is wat ik je toewens. Heb je er nog moeite mee, wees mild voor jezelf en blijf oefenen.

Groetjes,
Alice


Commentaar

Laat een bericht achter

Uw e-mail adress wordt niet gepubliceerd.